The Terminator Trilogy (1984-1991-2003)

>> Κυριακή 7 Ιουνίου 2009













The Terminator (1984)



Σκηνοθεσία: James Cameron


Σενάριο: James Cameron, Gale Anne Hurd (εμπνευσμένο από έργα του Harlan Ellison)


Περισσότερα στο IMDB και στο RottenTomatoes.




Στο έτος 2029, η ανθρωπότητα μάχεται εναντίον των μηχανών. Μερικά χρόνια πριν, ένας υπερ-υπολογιστής ονόματι SkyNet, ανέπτυξε νοημοσύνη και παίρνοντας τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ κατέστρεψε ένα τεράστιο μέρος του πληθυσμού της γης. Οι άνθρωποι που επέζησαν από την “Αποκάλυψη” σχηματίζουν μια αντίσταση, με αρχηγό τον John Connor, και αντεπιτίθενται. Οι μηχανές δέχονται μεγάλες απώλειες, και προκειμένου να χάσουν τον πόλεμο, στέλνουν πίσω στο χρόνο τον Terminator με σκοπό να σκοτώσει τη Sarah Connor, μητέρα του John, ώστε να αποτρέψουν τη γέννησή του. Την ίδια στιγμή, ο John στέλνει πίσω τον Kyle Reese, έναν από τους στρατιώτες του, για να την προστατέψει από την επίθεση του Terminator.



Μιλάμε σαφώς για μια ταινία δράσης. Ο Terminator (Arnold Schwarzenegger) κάνει αυτό ακριβώς που λέει το όνομά του: εξολοθρεύει ό,τι βρεθεί στο πέρασμά του, προκειμένου να σκοτώσει την Sarah και να εκπληρώσει την αποστολή του. Βλέπουμε λοιπόν δυνατές σκηνές δράσης, ξύλο, πιστολίδι, εκρήξεις και άλλα τέτοια όμορφα. Τι την κάνει να διαφέρει από τις ταινίες δράσης του κιλού; Σαφέστατα η ατμόσφαιρά της. Ο James Cameron σκηνοθετεί με μαεστρία, η μουσική δένει καταπληκτικά με την κάθε σκηνή, και τα εφέ 20ετίας δεν ενοχλούν σε κανένα σημείο. Οι πρωταγωνιστές δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Η Linda Hamilton (Sarah Connor) δίνει ρεσιτάλ στο ρόλο της γυναίκας που ξαφνικά η ζωή της είναι πολύ σημαντικότερη απ' όσο νόμιζε και πρέπει να επιβιώσει με κάθε τρόπο, με μοναδική στήριξη τον Kyle, αφού κανένας άλλος δεν πιστεύει την ιστορία της. Ο Michael Biehn (Kyle Reese) επίσης εξαιρετικός, ενώ ο Arny, σαν ρομπότ με μερική ανθρώπινη υπόσταση παρουσιάζει αυτό ακριβώς που απαιτεί ο ρόλος του: έναν αμείλικτο καταστροφέα, που πετάει για διάλειμμα και απολαυστικές ατάκες που γράφουν ιστορία. Το αποτέλεσμα είναι μια καταπληκτική ταινία δράσης, που δεν δείχνει την ηλικία της και είναι απολαυστική όσες φορές κι αν τη δεις.




Terminator 2: Judgment Day (1991)



Σκηνοθεσία: James Cameron


Σενάριο: James Cameron, William Wisher Jr. (συμμετείχε λίγο και στην 1η ταινία)


Περισσότερα στο IMDB και στο RottenTomatoes.




H Sarah Connor επέζησε και γέννησε τον αρχηγό της αντίστασης. Ο John Connor είναι τώρα έφηβος, και ζει με θετούς γονείς, αφού η μητέρα του συνελήφθη και κλείστηκε σε τρελοκομείο, στην προσπάθειά της να καταστρέψει την εταιρεία υπολογιστών που κατασκευάζει το SkyNet. Οι μηχανές στέλνουν για άλλη μια φορά από το μέλλον έναν Terminator, ανώτερο μοντέλο από τον πρώτο, με στόχο αυτή τη φορά τον ίδιο το John. Ποιον θα στείλει αυτή τη φορά ο John Connor από το μέλλον για να προστατέψει τον νεαρό εαυτό του; Μα φυσικά τον Terminator της πρώτης ταινίας, τον Τ-800 (Arnold Schwarzenegger).



Η δεύτερη ταινία της τριλογίας κινείται στο ίδιο μοτίβο με την πρώτη: ένας Εξολοθρευτής (Robert Patrick) κυνηγάει τον μικρό Connor και τη Sarah, τους οποίους επιχειρεί να προστατέψει ο T-800. Περισσότερη δράση, μεγαλύτερες εκρήξεις, τρελές καταδιώξεις. Η σκηνοθεσία από τον Cameron και πάλι εξαιρετική, ο Robert Patrick κάνει ένα Terminator ακόμα πιο τρομακτικό και δολοφονικό από τον Schwarzenegger και η Linda Hamilton ως Sarah που έχει πια αποδεχτεί την αποστολή της και έχει μετατραπεί σε θυλικό Rambo, είναι για άλλη μια φορά χάρμα οφθαλμών. Την παράσταση όμως στην ταινία κλέβει το δίδυμο John Connor και T-800 (Edward Furlong, Arnold Schwarzenegger), με εξαιρετικά αστείους διαλόγους, και τρομερή χημεία. Συμπέρασμα; Καλύτερη ταινία από την πρώτη σε όλα τα σημεία. Η τέλεια ταινία δράσης.





Terminator 3: Rise of the Machines (2003)



Σκηνοθεσία: Jonathan Mostow


Σενάριο: John D. Brancato, Michael Ferris


Περισσότερα στο IMDB και στο RottenTomatoes.




Φτάνουμε στο μαύρο πρόβατο της τριλογίας. Ενώ ο James Cameron δίνει ένα καταπληκτικό τέλος στην ιστορία στο τέλος της δεύτερης ταινίας, κάποια αποφάσισαν να βγάλουν χρήματα, βρίσκοντας μια χαζή δικαιολογία για να συνεχίσουν την ιστορία. Τελικά λοιπόν, η οικογένεια Connor δεν απέτρεψε την Judgement Day, απλά την καθυστέρησε. Έτσι μας λέει ο αγαπητός T-800 (Arnold Schwarzenegger), ο οποίος εμφανίζεται για άλλη μια φορά από το μέλλον σαν απεσταλμένος του John Connor, για να σώσει τον 20άχρονο-και-κάτι εαυτό του, και τη μελλοντική εκλεκτή της καρδιάς του, από τη θηλυκή Εξολοθρευτή (Terminatrix :P ) T-X. Η εν λόγω νεαρά (Kristanna Loken) έχει βαλθεί να ξεπαστρέψει τον Connor και τους μελλοντικούς οπλαρχηγούς του, έχοντας στο οπλοστάσιό της ένα σωρό νέα κολπάκια.



Το νούμερο 3 της τριλογίας, είναι πολλά επίπεδα κατώτερο από τα δύο προηγούμενα. Ο (άσχετος κατά την ταπεινή μου άποψη) Jonathan Mostow, προσπαθεί να μιμηθεί το στυλ του Cameron, μέχρις ενός σημείου με επιτυχία. Όμως κάνει σοβαρά λάθη, αντιγράφοντας σκηνές από το Terminator 2 (δύο σκηνές είναι εντελώς καρμπόν), βάζοντας γυναικείο χαρακτήρα σαν βασικό villain με προφανή σκοπό, δημιουργώντας ένα ρομάντζο από το πουθενά και χάνοντας την ατμόσφαιρα στις σκηνές που έπρεπε να δημιουργεί συναίσθημα. Σημαντική είναι η απουσία της Sarah Connor, και το ρόλο της γυναίκας-που-γίνεται-κομάντο-για-να-επιβιώσει-και-για-να-σώσει-τον-πλανήτη προσπαθεί να καλύψει με τη μικρή Kate Brewster (Claire Danes), που φυσικά δεν φτάνει καν σ' αυτό το σημείο. Μιλάω για κακό γράψιμο του χαρακτήρα βέβαια, όχι για ερμηνεία, αφού η Claire Danes κάνει πολύ καλή δουλειά. Δεν μπορώ να πω όμως το ίδιο και για τον ατάλαντο Nick Stahl που “φτιάχνει” έναν John Connor αντιπαθή και αδιάφορο. Ο Schwarzenegger δίνει ξύλο αβέρτα για άλλη μια φορά, πειστικότατος στο ρόλο του καλού Εξολοθρευτή, όπως και η Kristanna Loken στον αντίστοιχο “κακό” ρόλο. Guest star, ο πάντοτε απολαυστικός Earl Boen, στο ρόλο του τρελογιατρού Dr Silberman.



Από τεχνικής άποψης, η ταινία φυσικά σκίζει. Πολύ ωραίες σκηνές δράσης, εξαιρετικά και μπόλικα εφέ. Σε αντίθεση με τις πρώτες ταινίες όμως, το σενάριο δεν είναι το ίδιο καλό, καθώς είναι σε μεγάλο μέρος του, προβλέψιμο και κλισέ. Γενικά, όμως, θα ικανοποιήσει το μέσο θεατή, η ώρα περνάει γρήγορα και αν ξεπεράσουμε το πρώτο σοκ της κακής δικαιολογίας για συνέχεια της σειράς μετά το τέλος της 2ης ταινίας, είναι μια αξιοσέβαστη προσθήκη στην ιστορία του σύμπαντος του Terminator.



  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP