A Time to Kill (1996)

>> Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Ελληνικός τίτλος: Η ετυμηγορία




Συντελεστές



Σκηνοθεσία: Joel Schumacher


Σενάριο: Akiva Goldsman


Παίζουν: Matthew McConaughey, Samuel L. Jackson, Kevin Spacey, Kiefer Sutherland, Donald Sutherland, Sandra Bullock, Oliver Platt



Περισσότερα στο IMDB και στο Rotten Tomatoes.




Είδος


Δράμα – Δικαστικό δράμα







Η ιστορία


Σε μια νότια πολιτεία των ΗΠΑ, η έγχρωμη κοινότητα είναι πολλή περιορισμένη με αποτέλεσμα τα μέλη της να είναι συχνά θύματα αυθαιρεσίας της δικαστικής εξουσίας. Δύο λευκοί νεαροί περνώντας μισο-μεθυσμένοι από την περιοχή, βιάζουν και τραυματίζουν πολύ σοβαρά τη 10χρονη κόρη ενός βιοπαλαιστή (Samuel L. Jackson). Εκείνος, σίγουρος ότι στο δικαστήριο οι νεαροί θα έχουν θετική αντιμετώπιση (σαν λευκοί εναντίον μαύρου) και θα έχουν ελάχιστη ποινή, παίρνει το νόμο στα χέρια του και τους σκοτώνει. Ο δικηγόρος Jake Tyler Brigance (Matthew McConaughey), με τη βοήθεια του φίλου του Harry Rex Vonner (Oliver Platt) και μια φοιτήτριας νομικής (Sandra Bullock), καλείται να τον υπερασπίσει επικαλούμενος παράνοια, έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσει το νεοσυσταθέν τοπικό “παράρτημα” της Κου Κλουξ Κλαν που απειλεί όσους εμπλέκονται στην υπεράσπιση.



Μας άρεσε;


Ως λάτρης του δικαστικού δράματος περίμενα πολλά απ' αυτήν την ταινία (κι είναι σκηνοθέτης ο Joel Schumacher που έσφαξε τον Batman στα Batman Forever και Batman & Robin) και δυστυχώς απογοητεύτηκα αρκετά. Βασικό μείον είναι το κακό casting που έχει γίνει. Καλώς ή κακώς, ο Matthew McConaughey δεν είναι αρκετός στον πρωταγωνιστικό ρόλο (και γενικά δεν είναι κατά την ταπεινή μου άποψη ικανός να πάρει στους ώμους του μια σοβαρή δραματική ταινία, είναι πιο καλός σε κωμικές περιπετειούλες τύπου Sahara/Fool's Gold). Ο Oliver Platt επίσης είναι αδιάφορος (όσο αδιάφορος και ανύπαρκτος είναι και ο χαρακτήρας που υποδύεται) στερώντας την ταινία από το comic relief που θα μπορούσε να προσφέρει. Αρκετά καλή είναι η Sandra Bullock, ενώ (ευτυχώς) αναμενόμενα πολύ καλοί είναι ο Samuel Jackson, ο Kevin Spacey και οι Donald και Kiefer Sutherland. Οι προφορές του Νότου ήθελαν βέβαια λίγη δουλίτσα γιατί χτυπάνε κάπως άσχημα. Σκηνοθετικά η ταινία στέκεται πολύ καλά για το είδος της, αλλά το σενάριο είναι ολίγον προβληματικό. Αφιερώνοντας (σωστά) την πρώτη ώρα για ανάπτυξη των χαρακτήρων των πρωταγωνιστών, δεν προλαβαίνει στο δεύτερο μισό να σταθεί αρκετά σε όσα θέματα ανοίγει. Οπότε βλέπουμε περιληπτικά μερικές επιθέσεις της ΚΚΚ, με πολλά λογικά κενά και ανεξήγητα σημεία, και αναλογικά πολύ λίγο δικαστήριο με λίγες (αν και καλές) ανατροπές. Εν τέλει, περνάει σωστό αντιρατσιστικό νόημα, αλλά χρησιμοποιεί πολύ κλισέ και “δοκιμασμένες” τεχνικές. Οι λάτρεις του δράματος, σίγουρα δεν θα το μισήσουν, αλλά θα τους μείνει το αίσθημα του ανολοκλήρωτου.



  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP