Oscars 2010: Why Bother?

>> Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Κάθε χρόνο αυτή την ερώτηση κάνω στον εαυτό μου, αλλά πάντα την επόμενη χρονιά σηκώνομαι στη μέση της νύχτας για να δω live την απονομή των βραβείων. Φέτος ήταν μια γενικά μέτρια τελετή, με highlights τον NPH στην εισαγωγή, μερικά πολύ εύστοχα σχολιάκια απ' τους παρουσιαστές Steve Martin και Alec Baldwin (που δυστυχώς είχαν ελάχιστο screen time), τον ξεκαρδιστικό Robert Downey Jr μαζί με Tina Fey, και την αρκετά αστεία (αλλά λίγο τραβηγμένη) έμπνευση του Ben Stiller να ντυθεί Avatar. Κατά τα άλλα, βαρετή βραδιά που τραβούσε επ' αόριστον, κάθε 5 λεπτά διαφημίσεις και κακή σκηνοθεσία που έβγαζε μάτια (ειδικός δεν είμαι αλλά με ενόχλησαν πολύ οπτικά οι επιλογές των πλάνων, ευτυχώς το γράφουν και οι άνθρωποι του χώρου οπότε δεν είμαι εγώ ο παράξενος :P). Λίγες οι εκπλήξεις στους νικητές, αλλά ας τους δούμε λίγο πιο αναλυτικά.


Best Achievement in Visual Effects: Avatar



Ηλίου φαεινότερο.



Best Achievement in Cinematography: Avatar



Seriously; Τόσο βαρυφορτωμένο σε CGI που ήταν το Avatar, η φωτογραφία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί άξια βράβευσης. Το Hurt Locker άξιζε αυτήν την κατηγορία περισσότερο απ' τις μισές στις οποίες κέρδισε.



Best Achievement in Editing: The Hurt Locker



Ήλπιζα ότι θα δώσουν αυτό τουλάχιστον στο Inglourious Basterds. Oh well.



Best Achievement in Sound Editing/Mixing: The Hurt Locker



Κλοπή απ' το Avatar και οι δύο κατηγορίες. Και άντε και δεχόμαστε ότι άξιζε το editing το Hurt Locker, που είχε όντως πολύ καλά ηχητικά εφέ. Τι είδους πολύπλοκο sound mixing είχε, δεν έχω ιδέα. Το Avatar απ' την άλλη ήταν κορυφαίο στον τομέα του ήχου και σίγουρα άξιζε βράβευση.



Best Original Song: "The Weary Kind" - Crazy Heart



Αναμενόμενο, και άξιο. Αν και κατά βάθος ήθελα να πάει το αγαλματίδιο στο Princess and the Frog. Ήταν η καλύτερη δυνατή επιστροφή της παραδοσιακής Disney, και αφού δεν υπήρχε περίπτωση να πάρει Όσκαρ για Best Animated Feature ελέω Up, αυτή η κατηγορία θα ήταν μια ωραία ευκαιρία για ψήφο εμπιστοσύνης.



Best Original Score: Up



Πανάξιο, ευτυχώς δεν πήγε στον Horner που ανακύκλωσε για το Avatar το soundtrack του Τιτανικού με ένα μέτριο αποτέλεσμα, αλλά ούτε και στο Hurt Locker, αφού το score κάλυπτε μικρό μέρος της ταινίας. Ωραιότατα τα soundtracks και του Fantastic Mr Fox, και του Hans Zimmer για τον Sherlock Holmes.



Best Animated Feature Film of the Year: Up



Αναμενόμενο, αν και προσωπικά -όπως λέω και εδώ- δεν το θεωρώ απ' τα καλύτερα της Pixar και φέτος θα έδινα το Oscar στον Fantastic Mr Fox του Wes Anderson.



Best Foreign Language Film of the Year: El Secreto de sus ojos (Argentina)



Η σταθερή έκπληξη κάθε χρονιάς είναι στην κατηγορία του ξενόγλωσσου. Όπως πέρσι το Waltz with Bashir, έτσι και φέτος το φαβορί The White Ribbon δεν πήρε το αγαλματίδιο. Απ' την 5άδα δεν έχω δει μόνο το Ajami, και απ' τα υπόλοιπα το μόνο που δεν με ενθουσίασε ήταν το Milk of Sorrow. Ήθελα να το πάρει επιτέλους ο Haneke, αλλά και το El Secreto de sus Ojos είναι μια πάρα πολύ ωραία ταινία και σίγουρα πολύ πιο εύκολη στη θέαση απ' το White Ribbon, γεγονός που το βοήθησε σίγουρα να πάρει και ψήφους.



Best Performance by an Actress in a Supporting Role: Mo'nique (Precious)



Αναμενόμενο, έχω αναλύσει ήδη αρκετά την κατηγορία εδώ.



Best Performance by an Actor in a Supporting Role: Christoph Waltz (Inglourious Basterds)



Αναμενόμενο, έχω αναλύσει ήδη αρκετά την κατηγορία εδώ.



Best Performance by an Actress in a Leading Role: Sandra Bullock (The Blind Side)



Αναμενόμενο, έχω αναλύσει ήδη αρκετά την κατηγορία εδώ.



Best Performance by an Actor in a Leading Role: Jeff Bridges (Crazy Heart)



Αναμενόμενο, έχω αναλύσει ήδη αρκετά την κατηγορία εδώ.



Best Writing, Adapted Screenplay: Precious



Εκπληξούλα, όπως όλος ο κόσμος περίμενα κι εγώ το Up in the Air. Αλλά όπως είχα γράψει κι εδώ, και οι δυο ταινίες δεν θα έπαιρναν άλλα βραβεία (εντάξει το Precious ξέραμε πως θα πάρει β' γυναικείο ρόλο) οπότε κάποια απ' αυτές θα τσιμπούσε το συγκεκριμένο.



Best Writing, Original Screenplay: The Hurt Locker



Διαφωνώ καθέτως με τη συγκεκριμένη βράβευση, αλλά όπως είχα πει κι εδώ, πλήρως αναμενόμενη.



Best Achivement in Directing: Kathryn Bigelow - The Hurt Locker



Αναμενόμενο, και -Tarantino aside- πανάξιο.



Best Motion Picture of the Year: The Hurt Locker



Πριν σχολιάσω το αποτέλεσμα, ας δούμε λίγο τη δεκάδα: Avatar, The Hurt Locker, Inglourious Basterds, Up in the Air, Precious, District 9, A Serious Man, An Education, The Blind Side, Up. Είναι νομίζω σαφές ότι αν είχαμε 5άδα όπως τις προηγούμενες χρονιές, τα τελευταία πέντε δεν θα είχαν θέση στη λίστα. An Education και The Blind Side δεν αξίζουν με τίποτα υποψηφιότητα, και θα μπορούσαν να έχουν δώσει τη θέση τους σε (500) Days of Summer και Moon (έχοντας υπ' όψιν ότι σπάνια μπαίνουν ξενόγλωσσες ταινίες στην 5άδα).



Όσον αφορά τη νίκη του Hurt Locker, αν και δεν τη θεωρώ σε καμία περίπτωση την καλύτερη ταινία της χρονιάς, δεν με απογοήτευσε και ιδιαίτερα. Αν μη τι άλλο, εφόσον ήταν σίγουρο ότι απ' την βασική 5άδα δεν θα κέρδιζε ούτε ο Tarantino ούτε και το Up in the Air, προτιμούσα το Hurt Locker απ' το Avatar. Το προσωπικό μου top10 για το 2009 θα αναρτηθεί κάποια απ' τις επόμενες μέρες σε ξεχωριστό post.




Μεγάλος νικητής της βραδιάς γενικά, το Hurt Locker με 6 Όσκαρ και φυσικά η Kathryn Bigelow, που γίνεται η πρώτη γυναίκα που παραλαμβάνει Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Όπως έχω γράψει συνοπτικά εδώ, είναι ένα εξαιρετικό πολεμικό δράμα, και σίγουρα το καλύτερο κινηματογραφικό δείγμα για τον πόλεμο του Ιράκ. Διαφωνώ όμως με τη λογική της Ακαδημίας, που τα τελευταία χρόνια “φορτώνει” με Όσκαρ τις ταινίες που κερδίζουν τελικά το “Best Picture”. Σε καμία περίπτωση δεν άξιζε βραβείο σεναρίου απέναντι στους αδερφούς Coen και στον Quentin Tarantino, αλλά ούτε και το Editing ή τα ηχητικά εφέ. Αλλά αυτά είναι τα Όσκαρ, και έχουμε μάθει να τα ανεχόμαστε.



Και του χρόνου με το καλό. :)

3 σχόλια:

firefist_aris 16 Μαρτίου 2010 στις 12:26 π.μ.  

Φίλε μου πολύ ωραίο το blog σου με reviews άκρως ενδιαφέροντα που στα περισσότερα συμφωνώ!:P
Για τα όσκαρ τώρα,μάλλον η υπερβολική αυτή η λατρεία για το hurt locker που είναι μεν πολύ καλή ταινία αλλά όχι η καλύτερη της χρονιάς.Για μένα αυτή είναι το District 9 που δυστυχώς δεν τίμησε η ακαδημεία.Χάρηκα που το άβαταρ πήρε αυτό που του άξιζε και όχι τα μεγάλα βραβεία.Αυτά και τα λέμε!

Alien_Dwarf 16 Μαρτίου 2010 στις 12:43 π.μ.  

Thanks για το σχόλιο και για τα καλά σου λόγια! Το District 9 είναι εξαιρετική ταινία (ελπίζω να σε ικανοποίησε το εγκώμιο που του έπλεξα στο Part 1 του αφιερώματος :P ) κι ας το έχω "μόνο" στο #12 της χρονιάς (θα ανεβάσω το top10 μάλλον την Τετάρτη).

firefist_aris 17 Μαρτίου 2010 στις 12:12 π.μ.  

E πολύ χαμηλά το έχεις:P.Περιμένω το top10 για να σχολιάσω και να δω μπας και βγάλω και γω κανένα...

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP