Witness for the Prosecution (1957)

>> Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Ελληνικός τίτλος: Μάρτυς Κατηγορίας / Μάρτυρας Κατηγορίας




Συντελεστές


Σκηνοθεσία: Billy Wilder


Σενάριο: Billy Wilder, Larry Marcus, Harry Kurnitz


Παίζουν: Tyrone Power, Marlene Dietrich, Charles Laughton, Elsa Lanchester



Περισσότερα στο IMDB και στο Rotten Tomatoes.



Είδος


Μυστήριο, Δικαστικό δράμα







Ο Leonard Vole είναι ένας καιροσκόπος που προκειμένου να βρει το κεφάλαιο για να χρηματοδοτήσει την νέα του εφεύρεση, αρχίζει μια ιδιόμορφη σχέση με μια πλούσια χήρα, που φαίνεται να έχει πέσει θύμα της γοητείας του. Όταν αυτή θα βρεθεί νεκρή, οι υποψίες θα στραφούν άμεσα στον Vole, ο οποίος και θα συλληφθεί. Με μοναδικό άλλοθι την γυναίκα του, την δυναμική Christine Vole, θα απευθυνθεί στον μεγάλης φήμης συνήγορο υπεράσπισης Sir Wilfrid Robarts, καλώντας τον να τον σώσει απ' την βέβαιη καταδίκη. Παρά τις συστάσεις των γιατρών του, που του απαγόρευσαν να ασχοληθεί με σοβαρές εγκληματικές υποθέσεις λόγω του καρδιακού επεισοδίου που είχε υποστεί, ο Sir Wilfrid θα βρει πολύ ενδιαφέρουσα την στάση της συζύγου του κατηγορούμενου, και θα αναλάβει την υπεράσπισή του. Ένα πράγμα έχει σίγουρα στο μυαλό του: δεν θα την καλέσει για μάρτυρα υπεράσπισης.



Μπορεί να συνέπεσε το 1957 με αριστουργήματα όπως το 12 Angry Men και το The Bridge on the River Kwai, γεγονός που του στέρησε πολλά βραβεία, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αξίζει όσο κι αυτά, να θεωρείται ένα κινηματογραφικό διαμάντι. Βασισμένο σε μια ιστορία απ' την μαιτρ του εγκληματικού είδους, Agatha Christie, το Witness for the Prosecution στηρίζεται στους εξαιρετικούς του χαρακτήρες και τις καλογραμμένες του ανατροπές για να προσφέρει αμέτρητες συγκινήσεις στους θεατές, είτε αυτοί είναι λάτρεις του δικαστικού δράματος είτε απλά αγαπούν μια καλή αστυνομική ιστορία. Ας σταθούμε όμως λίγο στο ερμηνευτικό κομμάτι. Δεν θα μπορούσαν σχόλια γι' αυτήν την ταινία, να μην περιέχουν ένα εγκώμιο προς την ιδιοφυΐα που ακούει στο όνομα Charles Laughton, ο οποίος μόλις δυο χρόνια πριν απ' το Witness for the Prosecution απέδειξε με το The Night of the Hunter ότι είναι και εξαίσιος σκηνοθέτης. Ο αγαπητός κύριος Laughton πραγματικά παίρνει την ταινία απ' το χεράκι και την απογειώνει με την φανταστική του ερμηνεία, όντας απίστευτα αστείος, αλλά και όπου χρειαστεί εξίσου σοβαρός. Σε αντίστοιχο επίπεδο και η υποτιμημένη Marlene Dietrich, ενώ και ο σύζυγός της στην ταινία, Tyrone Power, είναι εντυπωσιακός, αλλάζοντας πρόσωπα σαν χαμαιλέοντας. Μοναδικό μειονέκτημα, είναι ότι ο τελευταίος, ως το πλέον κλασικό παράδειγμα Αμερικάνου ηθοποιού, δεν περνάει με τίποτα για Βρετανός, κάτι που αφαιρεί λίγο απ' το κατά τα άλλα άψογο σύνολο.

Αν δεν μου έφτανε ήδη το αριστουργηματικό Double Indemnity, ο Billy Wilder μου απέδειξε άλλη μια φορά γιατί αξίζει να αναφέρεται στις λίστες με τους καλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών. Σίγουρα θα επιδιώξω να δω και άλλα έργα του (Stalag 17 και Sunset Blvd. ανέβηκαν αυτόματα πολλές θέσεις στην to-watch λίστα). Και εσύ αγαπητέ αναγνώστη, μην χάσεις με τίποτα το Witness for the Prosecution, ένα απ' τα αρτιότερα δομημένα δικαστικά θρίλερ που θα δεις στη ζωή σου.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP