Harry Potter and The Deathly Hallows: Part 1 (2010) [περιέχει Spoilers]

>> Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Ακούγοντας για πρώτη φορά ότι το τελευταίο βιβλίο του Harry Potter θα “σπάσει” σε δύο ταινίες, η πρώτη σκέψη ήταν “φυσικά, θέλουν να βγάλουν τα διπλά χρήματα απ' όσο θα έβγαζαν κανονικά”. Και αν πει κάποιος απ' τους παραγωγούς, ότι αυτό δεν ισχύει, είναι ψεύτης. Ξεπερνώντας όμως το οικονομικό του θέματος, κάθε φαν της ομώνυμης σειράς βιβλίων που σέβεται τον εαυτό του, πρέπει να συνειδητοποίησε τη μεγάλη ευκαιρία υπήρχε εδώ. Οι προηγούμενες 6 ταινίες, όσο καλές κι αν ήταν (και ήταν από αρκετά, ως πολύ καλές γι' αυτό που ήθελαν να είναι), δεν μπορούσαν να δώσουν όλα όσα κατάφεραν τα βιβλία να δώσουν: να στήσουν σωστά το backstory και τις σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων, για να μην μείνουν στο τέλος “μαύρα σημεία” και λογικά κενά. Έχοντας στη διάθεσή τους λοιπόν 5 ώρες αυτή τη φορά, αντί για 2,5 , αναπόφευκτα περιμένεις μια πιστή μεταφορά που θα είναι η καλύτερη της σειράς. Πέτυχε; Ω ναι.


Αν είχα ένα βασικό πρόβλημα με την 5η και την 6η ταινία της σειράς, ήταν ότι πέρασαν τα Horcruxes (Πεμπτουσιωτές) που είχαμε ήδη δει και τους χαρακτήρες που είχαν σχέση μ' αυτά, στα ψιλά γράμματα. Εκείνο το ρημάδι το μενταγιόν ή το οικογενειακό δέντρο των Blacks πχ απ' το Τάγμα του Φοίνικα, είχαν παραμεληθεί τελείως. Ευτυχώς, η 7η ταινία καταφέρνει πριν μπει στο ψητό, να σώσει κάτι τέτοια σημεία και να δώσει στους θεατές που δεν έχουν σχέση με τα βιβλία, τις απαραίτητες πληροφορίες για να καταλάβουν τι γίνεται. Και το ακόμα καλύτερο; Δεν μπαίνει στον κόπο να υποδείξει τα αυτονόητα όπως κάνουν τα περισσότερα blockbusters που απευθύνονται σε νεαρές ηλικίες. Αναγνωρίζουν οι Kloves-Yates ότι μιλάμε πια για μια ώριμη και σκοτεινή ιστορία, που απευθύνεται σε ώριμο κοινό, οπότε και δεν χάνουν χρόνο για να εξηγήσουν κάθε παραμικρή λεπτομέρεια. Έτσι, η ταινία ξεφεύγει αρκετά απ' την παιδικότητα που ακόμα και οι πιο “σκοτεινές” απ' τις προηγούμενες ταινίες, δεν κατάφεραν να διώξουν.

 

Είπαμε ότι βασικό πλεονέκτημα του χωρισμού του Deathly Hallows σε δύο μέρη, είναι η δυνατότητα να μείνουν όσο πιο πιστοί μπορούν στο βιβλίο. Θα μπορούσε όμως τελικά να εξελιχθεί σε μειονέκτημα, αν λάβουμε υπ 'όψιν ότι τα καλύτερα (και πιο action-packed) κομμάτια του βιβλίου ήταν σίγουρα στο 2ο μισό. Ευτυχώς, η ταινία δεν πέφτει στην παγίδα να πλατειάσει στις σκηνές στα δάση (στις χειρότερες σκηνές του τελευταίου βιβλίου δηλαδή) και μάλιστα τις εκμεταλλεύεται, για να κάνει κάτι που δεν κατάφερε να κάνει επαρκώς σε 6 ταινίες: να χτίσει τις σχέσεις μεταξύ των τριών πρωταγωνιστών. Κερδίζοντας αυτό το στοίχημα, δεν δυσκολεύεται να κρατήσει το ενδιαφέρον, προσφέροντας εξαιρετικά γυρισμένες σκηνές δράσης (η φυγάδευση του Harry απ' το σπίτι των θείων του, η επίσκεψη στο Υπουργείο, το Godric's Hollow κτλ), με το ενδιάμεσο να μην υστερεί σε ρυθμό.


Και τώρα στο εγκώμιο για τον David Yates. O τύπος ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τον Harry Potter απ' την 5η ταινία, καλούμενος να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το χειρότερο μέχρι τότε σενάριο, αλλά και πάλι κατάφερε να δώσει στη σειρά τη σκοτεινή ατμόσφαιρα που χρειαζόταν για τη συνέχεια. Καθόλου περίεργο ότι έφτασε τελικά να γυρίσει και τις 3 τελευταίες ταινίες, και εδώ δείχνει πιο καθαρά από ποτέ, ότι κοιτάει στα μάτια τον Alfonso Cuaron για το στέμμα του καλύτερου σκηνοθέτη της σειράς. Εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ομορφιά των περιοχών της Βρετανίας όπου κλήθηκε να γυρίσει την ταινία (και φυσικά το ταλέντο του cinematographer Eduardo Serra), και προσφέρει εντυπωσιακά πλάνα με οποιοδήποτε στοιχείο κι αν έχει για φόντο: δάση, λιβάδια, βουνά, γκρεμοί, ποτάμια, λίμνες ή χιόνι, όλα τα συνδυάζει με μαεστρία, χωρίς να φαίνονται παράταιρα μεταξύ τους, ακόμα κι αν είναι σε συνεχόμενες σκηνές. Και φυσικά πρέπει να του αποδώσεις την ευθύνη για την ερμηνευτική ωρίμανση των Grint-Radcliffe-Watson, που για πρώτη φορά στέκονται επάξια δίπλα στους φτασμένους ενήλικες συμπρωταγωνιστές τους.


Ειδικής μνείας αξίζει η σκηνή όπου εξηγείται ο μύθος των Κλήρων του Θανάτου. Σε ένα υπέροχο animated clipάκι των 3-4 λεπτών που θα ζήλευε και ο παλιός καλός Tim Burton, μπορείς να δεις γιατί είναι το Deathly Hallows η καλύτερη μέχρι τώρα ταινία της σειράς. Ο David Yates έχει ζήσει πια τον κόσμο της J.K. Rowling, τον έχει αγαπήσει και την 3η φορά που το επισκέπτεται, ξέρει πώς να φέρει μαζί του και τον θεατή. Καταπληκτική ατμόσφαιρα, έντονες συναισθηματικές, αλλά και χιουμοριστικές σκηνές, προσοχή στη λεπτομέρεια (βλέπε την ανατριχιαστική σκηνή με τον Νέβιλ στο Hogwarts Express) φτιάχνουν μια απολαυστική κινηματογραφική εμπειρία, που θέτει γερές βάσεις για το τελευταίο μέρος που θα δούμε το καλοκαίρι.


4 σχόλια:

lt.aldo raine 23 Νοεμβρίου 2010 στις 2:06 π.μ.  

υπέροχο έτσι? δεν περίμενα να το ξανανιώσω αυτό με το hp.

συμφωνώ απόλυτα για την ταινία! για το βιβλίο όμως...διαφανώ. εμενα με άρεσε περισσότερο το πρώτο μέρος.

δεν έκανε απλά την καλύτερη μεταφορά...αλλα διόρθωσε και ακετά πράγματα από το βιβλίο. αυτό με δίνει την ελπίδα ότι κάτι θα σκεφτεί για να σώσει το φινάλε..που δεν μπορώ να πω ότι με άρεσε και ιδιαιτερα.

ποιος περιμένει τώρα μου λες??:p

Alien_Dwarf 1 Ιανουαρίου 2011 στις 3:57 μ.μ.  

Στο βιβλίο κι εμένα το τέλος με χάλασε, αλλά πάλι εμένα με ψιλο-χάλασε γενικά το τελευταίο βιβλίο, οπότε δεν έχει σημασία ποιο μέρος θεωρώ καλύτερο. :P Απλά στο 2ο μέρος γίνονται μαζεμένα πολλά ωραία πράγματα και υπάρχει και η τελική μάχη, οπότε μάλλον το Part 2 της ταινίας και θα είναι και ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η σειρά.

Συμφωνώ πολύ με το "διόρθωσε" πάντως, πολύ σωστή παρατήρηση. Γι' αυτό ίσως να μου άρεσε και τόσο πολύ η ταινία.

Joel 13 Φεβρουαρίου 2011 στις 2:31 π.μ.  

Σίγουρα ήταν η καλύτερη ταινία ως τώρα γιατί επιτέλους αναπνέει η ταινία για πρώτη φορά μετά το 3ο βιβλίο χώρις να περιορίζεται απο τον όγκο της ιστορίας που έχει να πει. Και γι αυτό έχει και ο Yates ευκαίρια να ξεφύγει λίγο από το καλογυαλισμένο στιλ της σειράς με κυνηγητά με την κάμερα στον ώμο και την animation-διήγηση. Αλλά αυτό που σκέφτομαι είναι ότι αυτός ο διαχωρισμός δεν θα έχει τον ίδιο αντίκτυπο για το 50% πες του κοινού που δεν έχει διαβάσει τα βιβλία. Οι φίλοι μου που έχουν δει τις ταινίες κ δεν ξέρουν το στόρ απ το βιβλίο το αντιμετωπίζουν ως ένα εντυπωσιακό παραμύθι που και την ιντρίγκα την αποδέχονται ως magic mumbo jumbo δεν τους πολυνοιάζει τι είναι οι πεπτουσιώτες κτλ. Επίσης η κορύφωση της ταινίας που είναι ο Ντόμπι (κτλ κτλ) δεν θα τους πει τίποτα. Για όποιον δεν έχει διαβάσει το βιβλίο ο Ντόμπι είναι ένα ξεχασμένο comic relief 5-6 ταινίες πίσω.

Κατά τ άλλα ας περιμένουμε το part2 να είναι εξίσου καλό και να ξεράσουμε όλοι μαζί στην τελευταία σκήνη (19 χρόνια...) που σίγα μην κόπει απ την ταινία.

Alien_Dwarf 13 Φεβρουαρίου 2011 στις 11:17 π.μ.  

Αυτοί που δεν έχουν διαβάσει τα βιβλία, καλά να πάθουν. :P

Συμφωνώ τρελά με το πόσο εμετική ήταν η τελευταία σκηνή, αλλά φυσικά ως fan service για τα εκάστοτε 12χρονα, θα πάρει τουλάχιστον 15 λεπτά. Τώρα αν κάνει καμιά μαγκιά ο Yates και την αφήσει για 3-4 λεπτά μετά τα credits, θα είναι άρχοντας.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP