Agora (2010)

>> Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011




Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Alejandro Amenábar
Σενάριο: Alejandro Amenábar, Mateo Gil
Παίζουν: Rachel Weisz, Max Minghella, Oscar Isaac

Περισσότερα στο IMDB και στο Rotten Tomatoes.

Είδος

Ιστορικό δράμα





Στην Αίγυπτο του 4ου μΧ αιώνα, η φιλόσοφος Υπατία κάνει αστρονομικές ανακαλύψεις, ενώ γύρω της, οι χριστιανοί σφάζονται με ειδωλολάτρες και Ιουδαίους.


Δράμα εποχής που δεν ξέρει σε ποιον απευθύνεται και θέλει να κάνει λίγο απ' όλα. Κατ' αρχάς να έχει μάχες με σπαθιά και δόρατα, σπασμένα κεφάλια και άφθονο αίμα να κυλάει σε αρχαίες πλάκες. Κατά δεύτερον, να δείξει αρχαίους φιλοσόφους επί το έργον, να σπάνε -μεταφορικά αυτοί- το κεφάλι τους για να ανακαλύψουν τα μυστικά του σύμπαντος. Και κατά τρίτον, να κράξει με όλη τη δύναμη του το χριστιανισμό και κατ' επέκταση την οργανωμένη θρησκεία, που βοήθησαν στις αρκετές καταστροφές της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, και επιχείρησαν να σταματήσουν την πρόοδο της επιστήμης. Σαν ιστορικό δράμα τα καταφέρνει αρκετά καλά στο πρώτο μισάωρο, αλλά αυτή η αδυναμία να επικεντρωθεί σε ένα “θέμα”, βυθίζει την υπόλοιπη ταινία στη μετριότητα. Αργόσυρτο, με χάρτινους χαρακτήρες και φωτογραφία που στηρίζεται σε πλάνα από δορυφόρους (!) και κινηματογράφηση των φτηνών σκηνικών, έχει στην ουσία να επιδείξει αποκλειστικά της ερμηνείες της Rachel Weisz και του Oscar Isaac. Άντε και πες ότι κάνει μάθημα ιστορίας σε όσους δεν έχουν υπ' όψιν τους τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στο όνομα μιας θρησκείας, από ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουν πραγματικά τι πρεσβεύει αυτό που “πιστεύουν”.


1 σχόλια:

argiris-cinefil 11 Μαρτίου 2011 στις 3:25 μ.μ.  

Μπορεί να είναι κάπως βαρετή στους περισσότερους και με αρκετές σεναριακές αδυναμίες αλλά εμένα με γοήτευσε η ταινία και κυρίως η Rachel Weisz. Όντως η ταινία περιπλέκει πολλά θέματα και αυτό είναι το μεγαλύτερο ελάττωμά της.



0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP