Rango (2011)

>> Σάββατο 12 Μαρτίου 2011




Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Gore Verbinski
Σενάριο: John Logan, Gore Verbinski, James Ward Byrkit
Παίζουν: Johnny Depp, Isla Fisher, Ned Beatty, Alfred Molina, Bill Nighy

Περισσότερα στο IMDB και στο Rotten Tomatoes.

Είδος

Animation, western, κωμωδία, περιπέτεια




Συμπαθέστατη και λίγο παλαβή σαύρα, πέφτει κατά λάθος σε έναν αυτοκινητόδρομο στη μέση της ερήμου Mojave. Αφού γλιτώσει την πρώτη επίθεση αρπακτικού, θα φτάσει σε μια πόλη, όπου με το όνομα Rango, θα επιχειρήσει να σώσει τους κατοίκους απ' την ξηρασία.


Η ταινία ξεκινάει απολαυστικά “περίεργα”, με τον ήρωά μας να δηλώνει την αγάπη του για το θέατρο και τις ιστορίες, και να στήνει μια παράσταση με τα άψυχα αντικείμενα που βρίσκονται στο ενυδρείο του. Όταν θα βρεθεί πια στο δρόμο, θα πειστεί ότι ήρθε η ώρα να ζήσει μια αληθινή περιπέτεια. Η αφήγηση είναι τρομακτικά έξυπνη, με τέσσερα πουλιά-mariachi να τραγουδάνε τις περιπέτειες που ακολουθούν, πεπεισμένα ότι στο τέλος η σαύρα θα πεθάνει όντας εκτός του φυσικού περιβάλλοντός της. Κι όμως ο Rango συνεχίζει ακάθεκτος, προσφέροντας ένα ταξίδι γεμάτο φαντασία και πλούσιο σε παράξενους αλλά απολαυστικούς χαρακτήρες. Αν συνδυάσεις μάλιστα την ιστορία της ταινίας με την οικονομική κρίση των ημερών μας, θα βρεις άφθονους συμβολισμούς και οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά μηνύματα. Φυσικά, για να κάνουμε και το δικηγόρο του διαβόλου, η πορεία του Rango σαν χαρακτήρας που προσποιείται τον ήρωα, αναγκάζεται να το αποδείξει, του βγαίνει από τύχη, αλλά τελικά βρίσκει πραγματικά τη δύναμη να βοηθήσει τους γύρω του, είναι κλισέ και προβλέψιμη. Αλλά είναι τόσο όμορφα εμπλουτισμένη αυτή η διαδρομή, που το ξεχνάς γρήγορα.


Η αγάπη του Gore Verbinski για το western, φαίνεται διάχυτη σε όλες τις σκηνές, με συνεχή κλεισίματα-ματιού στα ιερά τέρατα του είδους, που κορυφώνονται από ένα εντυπωσιακό διπλό “cameo” προς το τέλος. Γενικά, πιστός στη meta διάθεση της εποχής, έχει φτιάξει μια ταινία φοβερά έξυπνη, που σφύζει από κινηματογραφικές αναφορές και tributes και δεν σε αφήνει σε ησυχία με τους σταθερά κοφτερούς και ξεκαρδιστικούς διαλόγους του. Με έξοχη σκηνοθεσία, γρήγορη και εξαιρετικά στημένη δράση, πανέμορφο animation, καταπληκτική ατμόσφαιρα και έξοχη μουσική απ' τον μάστορα Hans Zimmer, το Rango είναι μια χορταστική περιπέτεια με ένα φοβερό voice cast σε μεγάλα κέφια. Είτε western το πεις, είτε απλά animated ταινία για “μεγάλα” παιδιά, ο κοινός παρονομαστής είναι ο ίδιος: αριστουργηματικό.


  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP