True Grit (2010)

>> Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011


Ελληνικός τίτλος: Αληθινό Θράσος



Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Ethan Coen, Joel Coen
Σενάριο: Ethan Coen, Joel Coen (βασισμένο στο βιβλίο του Charles Portis)
Παίζουν: Jeff Bridges, Hailee Steinfeld, Matt Damon, Josh Brolin

Περισσότερα στο IMDB και στο Rotten Tomatoes.

Είδος

Western, περιπέτεια




Ανήλικη πείθει έναν σκληροτράχηλο αστυνομικό να την βοηθήσει να βρει τον δολοφόνο του πατέρα της, και να πάρει εκδίκηση.


Λιγότερο remake της ομώνυμης ταινίας του 1969 με το John Wayne, και περισσότερο μια πιο πιστή μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου, το True Grit είναι τυπική δουλειά των αδερφών Coen. Αποφεύγει το μελόδραμα και στηρίζεται στους εξαιρετικούς χαρακτήρες του και στους καλογραμμένους -και κατά περιόδους πολύ αστείους- διαλόγους. Η σταθερά αριστουργηματική φωτογραφία του Roger Deakins βοηθάει στην δημιουργία εξαιρετικής ατμόσφαιρας, ενώ απ' τη δική τους πλευρά, οι καταπληκτικές ερμηνείες των Jeff Bridges και Hailee Steinfeld, στο δέσιμο των θεατών με τους ήρωες, φτιάχνοντας τελικά μια ζεστή περιπέτεια στην Άγρια Δύση, που παρουσιάζει εξαιρετικό μαύρο χιούμορ και στέκεται πολύ καλά στο πάνθεον των westerns. Το θεωρώ κατώτερο απ' το περσινό A Serious Man σαν κοενική ταινία, αλλά σίγουρα είναι μια εξαιρετική κινηματογραφική εμπειρία, που απαιτεί σχεδόν τη μεγάλη οθόνη του σινεμά για να απολαύσεις στο μέγιστο βαθμό.


4 σχόλια:

Alien_Dwarf 11 Μαρτίου 2011 στις 12:47 μ.μ.  

Φαίνεται μάλλον, αλλά πραγματικά δεν ήξερα τι να γράψω. Όποιος γουστάρει Coen ή/και western θα τη λατρέψει, οι υπόλοιποι δεν νομίζω.

argiris-cinefil 11 Μαρτίου 2011 στις 3:17 μ.μ.  

Αν και είμαι μεγάλος φαν των αδερφών Coen όπως επίσης και των γουέστερν, δυστυχώς την ταινία δεν την λάτρεψα. Δεν λέω, καλή ήταν αλλά πολύ μπλα, μπλα, μπλα. Πάλι καλά που ήταν και η πιτσιρίκα διότι χωρίς αυτή, η ταινία θα ήταν μέχρι και αδιάφορη. Ο χαρακτήρας του Ματ Ντέιμον ήταν εντελώς επιφανειακός. Για μένα τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα από το “Burn After Reading” κι έπειτα, οι Coen έχουν πέσει αισθητά, μάλλον επαναπαυόμενοι στις δάφνες τους. Που είναι οι ταινιάρες των ‘80ς, ‘90ς και αρχών ‘00ς

3: Καλή

0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

Alien_Dwarf 11 Μαρτίου 2011 στις 6:14 μ.μ.  

Με το 'Burn After Reading' κι εγώ δεν τρελάθηκα, αλλά συνεχίζω να πιστεύω ότι είναι υψηλού επιπέδου οι δημιουργίες τους. Το 'A Serious Man' το λάτρεψα αφάνταστα πέρσι.

Γι' αυτό τώρα, τι να πω, εμένα που μου αρέσει το μπλα μπλα (το καλό μπλα μπλα πάντα) δεν βαρέθηκα ούτε λεπτό και το βρήκα πανέξυπνο και εξαιρετικό.

argiris-cinefil 11 Μαρτίου 2011 στις 7:01 μ.μ.  

Όταν λέω πολύ "μπλα μπλα" εννοώ ότι είχε πάρα πολλούς διαλόγους όπου αρκετούς από αυτούς πιστεύω ότι ήταν αχρείαστοι επιβαρύνοντας έτσι ακόμη περισσότερο τους ήδη αργούς ρυθμούς της ταινίας. Επίσης δεν υπήρχε καμιά δραματική κορύφωση, η δράση ήταν μηδαμινή όπου η ταινία κυλούσε στο ίδιο τέμπο από την αρχή μέχρι το τέλος. Και το "The Proposition" ήταν παρόμοιας θεματικής και ύφους (αργούς ρυθμούς, λίγη δράση), αλλά ήταν πολύ πιο δυναμικό. Όπως είπα η ταινία ήταν καλή αλλά από τους Κοέν θέλω και περιμένω περισσότερα.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP