Βαθμολογίες

Γενικά δεν μου αρέσει καθόλου να χαρακτηρίζω μια ταινία με έναν ξερό αριθμό στην κλίμακα του 5 ή του 10. Θεωρώ ότι έτσι μπορεί είτε να αδικήσω ανώτερη ταινία που έχει την ίδια βαθμολογία είτε να δώσω την λανθασμένη εντύπωση ότι ένα δράμα και μια κωμωδία που έχουν βαθμολογία 4/5 έχουν στο μυαλό μου την ίδια αξία. Προτιμώ λοιπόν να δίνω βάση στα σχόλια και όχι τόσο στη βαθμολογία, αλλά μια γενική άποψη του πώς βαθμολογώ είναι η εξής:

2,5/5: το όριο της “τρώγεται” ταινίας για μένα, δεν μου άρεσε πολύ, αλλά δεν θεωρώ ότι έχασα το χρόνο μου κιόλας, έχει καλά στοιχεία απλά όχι αρκετά
3/5: καλή ταινία, που απλά χάνει κάπου και δεν φτάνει στο χαρακτηρισμό του “πολύ καλού”
3,5/5: πολύ καλή ταινία, δεν ανήκει στην αφρόκρεμα του είδους της, αλλά την προτείνω
4/5: εξαιρετική για το είδος της, οπωσδήποτε άξια προσοχής
4,5/5: καταπληκτική ταινία, must-see
5/5: αριστούργημα, instant classic και σίγουρη αγορά

Κάτω από 2,5/5, είναι οι ταινίες που θεωρώ ότι μου προσέφεραν λίγα πράγματα, είτε από άποψη διασκέδασης, είτε από άποψη δημιουργικότητας από μέρους του σκηνοθέτη/σεναριογράφου. Και δεν θα δώσω εύκολα 5/5, οι ταινίες που αξίζουν να θεωρούνται “τέλειες” είναι νομίζω λίγες (πάντα σε σχέση με τον αριθμό των ταινιών που βλέπω).

Συνεχίζοντας λίγο στο θέμα της βαθμολογίας, δεν θεωρώ ότι οι βαθμολογίας του IMDB είναι αξιόπιστες:
1) τουλάχιστον 50 αριστουργήματα είναι βαθμολογημένα με 8,5-9/10. Υπάρχουν πάντα ταινίες που αξίζουν το απόλυτο 10/10 και μ' αυτή τη λογική το ταβάνι είναι το ~9,2/10.
2) οι καινούριες ταινίες παίρνουν σχεδόν πάντα πολύ ψηλότερες βαθμολογίες απ' όσο αξίζουν, και πολλές φορές μπαίνουν εύκολα στο περιβόητο top250. Αποδίδω το φαινόμενο στις μικρές ηλικίες κυρίως (φαίνεται κι απ' τα στατιστικά αυτό άλλωστε), που αν ευχαριστηθούν μια ταινία, βάζουν αυτόματα 10/10, χωρίς φόβο και πάθος.

Έτσι λοιπόν προσωπικά:
1) διαφωνώ με όσους βαθμολογούν με βάση τις βαθμολογίες του IMDB (ότι μια πολύ καλή παλιά ταινία αξίζει δηλαδή 7,5/10)
2) το 3/5 μου δε μεταφράζεται απαραίτητα σε 6/10, άλλη κλίμακα άλλη βαθμολογία. Μπορεί το 3/5 αυτό να είναι είτε 6, είτε 6,5, είτε 7 στην κλίμακα του 10.

Συστήματα τύπου Metacritic και Rotten Tomatoes, αν και τα χρησιμοποιώ πολύ για να δω σε τι επίπεδο περίπου κινείται μια ταινία, δεν είναι πάντα “αξιόπιστα”. Προτιμώ να σταμπάρω συγκεκριμένους κριτικούς που έχω αποφασίσει ότι έχουμε παρόμοια γούστα και ανάλογα να κρίνω.

Τέλος, ένας φοβερά ενδιαφέρων τρόπος αξιολόγησης είναι η σύγκριση δύο ταινιών μεταξύ τους, όπως την έχει εισάγει το FlickChart.com, μια φοβερά εθιστική σελίδα που σε βάζει να συγκρίνεις ταινίες που έχεις δει, χτίζοντας μ' αυτόν τον τρόπο τη λίστα με τις αγαπημένες σου ταινίες. Αλλά αυτό είναι τεράστιο θέμα μόνο του, και θέλω να ασχοληθώ κάποια στιγμή ξεχωριστά μαζί του.

Read more...

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP