Curse of the Golden Flower (2006)

>> Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Original τίτλος: Man cheng jin dai huang jin jia

Ελληνικός τίτλος: Η κατάρα του Χρυσού Λουλουδιού






Συντελεστές



Σκηνοθεσία: Yimou Zhang


Σενάριο: Yimou Zhang (βασισμένο σε θεατρικό του Yu Cao)


Παίζουν: Yun-Fat Chow, Li Gong, Jay Chou, Ye Liu, Dahong Ni, Junjie Qin



Περισσότερα στο IMDB και στο Rotten Tomatoes.



Είδος



Δράμα εποχής με ολίγη δράση





Βρισκόμαστε στην Κίνα του 10ου αιώνα, με τη δυναστεία Tang στην εξουσία. Παραμονές του μεγάλου φεστιβάλ των Χρυσανθέμων, ο αυτοκράτορας επιστρέφει στο παλάτι μαζί με τον δεύτερο γιο του, για να γιορτάσουν με όλη την οικογένεια. Όσο όμως βλέπουμε ξανά την οικογένεια ενωμένη, γίνονται φανερές και οι ρωγμές στις σχέσεις τους. Ο αυτοκράτορας με τη βοήθεια του γιατρού του παλατιού, προσθέτει μυστικά συστατικά στο φάρμακο για τη χρόνια αρρώστια της συζύγου του, και εκείνη σχεδιάζει την απάντηση της στην κακή μεταχείριση απ' τον αυτοκράτορα. Στο παρασκήνιο, ο πρωτότοκος γιος του αυτοκράτορα αδιαφορεί για το στέμμα που θα κληρονομήσει, ο δεύτερος γιος προσπαθεί να ζυγίσει την αφοσίωση μεταξύ των γονιών του, και ο μικρότερος ζει στη σκιά των αδερφών του και παλεύει για λίγη προσοχή. Όσο το φεστιβάλ πλησιάζει, το παλάτι γεμίζει από χρυσαφένια άνθη, αλλά και από δολοπλοκίες...



Η τρίτη κατά σειρά ταινία εποχής του Yimou Zhang, είναι σαφώς ωριμότερη απ' το House of the Flying Daggers. Όπως μας έχει συνηθίσει ο Zhang, το Curse of the Golden Flower είναι μια πολύ όμορφη ταινία, αν και αυτή τη φορά περιορίζεται μόνο σε εσωτερικούς χώρους, με κυρίαρχο χρώμα το χρυσό. Καταπληκτικά κουστούμια και καλοφτιαγμένα σκηνικά σε βάζουν στην καρδιά της εποχής, και με τη βοήθεια της πολύ καλής μουσική, δημιουργούν εξαιρετική ατμόσφαιρα. Σε αντίθεση με αυτό που επιχείρησαν να παρουσιάσουν τα trailers, δεν είναι ταινία δράσης. Πρόκειται για ένα σοβαρό δράμα χαρακτήρων, που επιχειρεί να αναλύσει τη δυναμική μια αυτοκρατορικής οικογένειας. Καλογραμμένοι χαρακτήρες, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για τα κίνητρά τους, με εξαιρετικές ερμηνείες να τους υποστηρίζουν. Ο μεγάλος Yun-Fat Chow, στο ρόλο του Αυτοκράτορα που διψά για την εξουσία που έχει ήδη στα χέρια του και δεν ανέχεται να την μοιράζεται ούτε με τη σύζυγό του, καταφέρνει να φτιάξει έναν απ' τους πιο πραγματικά κακούς villains στην ιστορία του κινηματογράφου. Η Gong Li απ' την άλλη, εξαιρετική ως η Αυτοκράτειρα που έχει κουραστεί απ' τις δολοπλοκίες του άντρα της, και ετοιμάζει με τη βοήθεια του αγαπημένου της γιου, την αντεπίθεσή της. Πίσω τους, οι τρεις γιοί και ο αυτοκρατορικός γιατρός με τη δική του οικογένεια, παλεύουν ο καθένας για τους δικούς τους σκοπούς. Γενικά η ιστορία χτίζεται εξαιρετικά, για να καταλήξει στο τελευταίο 30λεπτο στη λυτρωτική, επικών διαστάσεων μάχη μέσα στην Απαγορευμένη Πόλη, με χορογραφίες πανέμορφες και ευτυχώς αυτή τη φορά συγκρατημένες και σε μεγάλο βαθμό ρεαλιστικές.



Μπορεί το Curse of the Golden Flower, να μην φτάνει σε καμία περίπτωση το Hero (δεν το προσπαθεί κιόλας), αλλά είναι πολύ καλύτερο απ' το House of the Flying Daggers. Δεν είναι η κλασική ταινία πολεμικών τεχνών, και σίγουρα η ανισότητα στην κατανομή της δράσης και η αργή ανάπτυξη θα ξενίσει πολλούς. Όσοι όμως αρέσκονται σε καλοφτιαγμένα δράματα εποχής, οφείλουν στον εαυτό τους να μην το προσπεράσουν.


  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP