2009 in Animation

>> Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Πλούσια χρονιά για το πολυαγαπημένο είδος του animation. Πολλοί και διαφορετικοί μεταξύ τους τίτλοι, και μερικές εξαιρετικές προτάσεις. Ακολουθούν όλες οι animated ταινίες του 2009, ξεκινώντας απ' τη χειρότερη και ανεβαίνοντας.


#14. Astro Boy


Χαριτωμένο, με animation αλά Meet The Robinsons. Δυστυχώς στηρίχτηκε στο όνομα και στο πλούσιο cast για να επιτύχει, αλλά τελικά πέρα από λίγο χαβαλέ και μερικές ωραίες σκηνές δράσης, δεν πρόσφερε και πολλά πράγματα.




#13. Monsters vs Aliens


Ξεκινάει ωραία αλλά στο δεύτερο μισό του γίνεται μονότονο και βαρετό, με τις καλύτερες φάσεις να τις έχεις ήδη δει στα trailers. Highlights εύκολα οι φωνούλες και οι χαρακτήρες των Kiefer Sutherland και Stephen Colbert, που βγάζουν και το μεγαλύτερο μέρος του γέλιου . Δυστυχώς η Dreamworks είναι για άλλη μια φορά πίσω.




#12. Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs


Κακή ταινία με τίτλο Ice Age δεν μπορείς να κάνεις. Αλλά μπορείς να κάνεις μια σαφώς χειρότερη απ' τις προηγούμενες. Όσο κι αν βοηθάει ο φοβερός Buck του Simon Pegg, οι παλιοί χαρακτήρες (πλην του Sid και του απίστευτου σκίουρου) έχουν χάσει την αίγλη τους. Αδύναμη ιστορία, και όχι όσο αστείο όσο θα μπορούσε να είναι.




#11. Planet 51


Έξυπνο concept σε κλασική φόρμα. Βασίζεται στις pop αναφορές για τα περισσότερα αστεία του, αλλά χωρίς να είναι κάτι το εξαιρετικό, είναι πολύ διασκεδαστικό.




#10. A Christmas Carol


Ο Robert Zemeckis έκανε ξανά τα μαγικά του, και με τον Jim Carrey για μπροστάρη, κάνει μια ταινία με εξαιρετική ατμόσφαιρα. Μερικά σημεία είναι λίγο “χοντροκομμένα” και το φινάλε δίνει βάση σε διαφορετικό μήνυμα απ' αυτό του Ντίκενς, αλλά και πάλι είναι απολαυστικό.



#9. 9


Ωραία post-apocalyptic ατμόσφαιρα, πρωτότυποι χαρακτήρες, και εξαιρετικά σχεδιασμένη δράση. Δυστυχώς μικρού βεληνεκούς ιστορία, δεν κάνει το παραπάνω βήμα που χρειαζόταν για να ανέβει επίπεδο.



#8. Cloudy with a Chance of Meatballs


Πολύχρωμο, νόστιμο, αστείο και τρυφερό. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται σχεδιασμένο αυστηρά για μικρές ηλικίες, αλλά και οι ενήλικες θα το διασκεδάσουν με την ψυχή τους.



#7. The Princess and the Frog


Η επιστροφή της Disney στο παραδοσιακό κινούμενο σχέδιο, είναι εντυπωσιακή. Ωραίο twist στο γνωστό παραμύθι, καταπληκτικά τραγούδια, καθαρά αστεία και ωραία νοήματα. Ίσως η καλύτερη οικογενειακή ταινία της χρονιάς.



#6. Ponyo


Κάθε φορά ο αγαπητός κύριος Miyazaki εντυπωσιάζει με τη φαντασία του. Το Ponyo δεν θα μπορούσε λοιπόν παρά να είναι άλλη μια πρωτότυπη ιστορία, με όμορφο σχέδιο και εξαιρετικούς παιδικούς χαρακτήρες. Γλυκό και απολαυστικό.




#5. Mary and Max


Εξαιρετικό claymation ντύνει δυο απ' τους καλύτερους χαρακτήρες της χρονιάς. Πολύ όμορφη ιστορία, με μπόλικα τρυφερά αλλά και αστεία σημεία. Μια ταινία που δυστυχώς δεν έχει δει πολύς κόσμος.



#4. Up


Απ' τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς. Όχι άδικα, αφού η Pixar παραδίδει σταθερά έργα υψηλού επιπέδου. Έχει το χρώμα και το γέλιο που περιμέναμε, και προσθέτει και ένα συγκινητικό back-story για να δέσει το γλυκό. Παρ' όλα αυτά σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο έχει βγάλει ποτέ η Pixar (κάπου στη μέση των ταινιών της βρίσκεται στο δικό μου μυαλό), και imho δεν αξίζει φέτος την κορυφή.



#3. Coraline


Μαγική ατμόσφαιρα σε μια καλογραμμένη περιπέτεια με μπόλικη φαντασία.



#2. The Secret of Kells


Μεγάλη έκπληξη για το είδος. Καταπληκτικό σχέδιο, καταπληκτική μουσική, απλή αλλά όμορφη ιστορία. Έργο τέχνης.




#1. Fantastic Mr. Fox


Ό,τι και να πω γι' αυτήν την ταινία θα είναι λίγο. Ο Wes Anderson κρατάει το ύφος του βιβλίου του Roald Dahl και προσθέτει το δικό του μοναδικό στυλ, κάνοντας την ήδη εξαιρετική ιστορία ακόμα πιο κατάλληλη για τη μεγάλη οθόνη. Απ' τη μουσική, μέχρι το stop-motion, αριστουργηματική απ' την αρχή μέχρι το τέλος.



The Oscar Angle: Αναμενόμενες οι υποψηφιότητες του Up, του Fantastic Mr Fox και του Coraline. Η Disney κέρδισε το στοίχημα και η επιστροφή στο παλιό καλό της στυλ είχε πολύ καλή απόκριση από τους κριτικούς. Επόμενο ήταν να τσιμπήσει και την τέταρτη απ' τις πέντε υποψηφιότητες. Για την τελευταία, το The Secret of Kells πάλεψε μάλλον με το Cloudy with A Chance of Meatballs, ίσως και το Ponyo. Προσωπικά (όπως φαίνεται από τη λίστα) θα έβαζα το Mary & Max στη θέση της Πριγκίπισσας. Ποιος θα σηκώσει το αγαλματίδιο; Όλα δείχνουν για νικητή το Up. Στους κόλπους της Ακαδημίας η Pixar είναι πολυαγαπημένη, και η ταινία έκανε πάταγο. Παίρνοντας υποψηφιότητες και για “Καλύτερη Ταινία” αλλά και για σενάριο (και συνολικά 5), είναι νομίζω μη αμφισβητήσιμο το ρεύμα του και είναι πια αδιαφιλονίκητο φαβορί. Το αξίζει; Άλλη χρονιά σίγουρα θα το άξιζε, γιατί είναι εξαιρετικό. Όμως ακολουθεί το Ratatouille και το Wall-e και κατά την ταπεινή μου άποψη, δεν τα φτάνει. Φέτος, νομίζω ότι και το Fantastic Mr Fox, και το Coraline, και το The Secret of Kells το αξίζουν περισσότερο και είναι κρίμα που θα βραβευτεί απ' ό,τι φαίνεται το Up λόγω ετικέτας. Το The Secret of Kells βέβαια έκανε την έκπληξη με την υποψηφιότητα απ' το πουθενά, άρα θεωρητικά μπορεί να κάνει κι άλλη μια και να τσεπώσει και το Oscar. Θα μάθουμε σε μερικές μέρες...

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP